Teemapäevade sari

kana

Teemapäevade sari: Koolikavate haridusmeetmete raames viime läbi hariva ja praktilise teemapäevade sarja, mille eesmärk on tutvustada õpilastele erinevaid toidu säilitusviise läbi erinevate maade köökide mitmekesise ja rikkaliku kultuuripärandi. Tähelepanu all on seekord Aasia köök, kus kliimast tulenevalt on läbi ajaloo välja kujunenud loovad ja tõhusad meetodid toidu säilitamiseks.

Tegevused teemapäevadel:

Toidu valmistamine ja degusteerimine külaliskokkadest juhendajatega. Valmistatakse  traditsioonilisi roogasid Hiinast, Indiast ja Taist, mille valmistamisel kasutatakse erinevate säilitusmeetoditega säilitatud toorainet, nt. fermenteeritud köögiviljad, kuivatatud maitse- ja köögiviljad, hoidised jne. Iga tegevus lõpeb degusteerimisega, mille käigus saab arutleda maitseerinevuste ja säilitamise mõju üle toidu kvaliteedile ja maitsele. Käsitletakse lähemalt erinevaid säilitusviise nagu kuivatamine, fermenteerimine, konserveerimine, köögiviljamahlade valmistamine jne. Kõigil kolmel päeval tutvustatakse erinevate Aasia riikide toidukultuuri ja nende kliimatingimustest tulenevaid toidu säilitustraditsioonide arenguid. Käsitletakse toidu säilitamise seost jäätmetekke vähendamise ja loodussäästliku tarbimise seisukohast lähtudes.

Eesmärgid:

  • Tõsta õpilaste teadlikkust tervislikust ja jätkusuutlikust toitumisest .
  • Tõsta õpilaste teadlikust ja oskusi seoses toidu valmistamise ja säilitamisega .
  • Tutvustada rahvusvahelist toidukultuuri läbi hariva ja maitseka kogemuse.
  • Soodustada laste huvi jätkusuutliku ja keskkonnahoidliku toidu valmistamise vastu.